söndag 31 oktober 2010

Lägesrapport en söndag

Utanför hyreshuset ligger en död duva. Grannen tvärsöver har en stor lysande pumpa på balkongen. Jag är trött efter mycket god mat och dryck och trevligt sällskap i Eskilstuna. Att ta mig in i duschen känns som att bestiga ett berg. Överväger att betala Per för att agera hemtjänst. Jag vet att han kan det där med att duscha andra.

Annars då? Jag längtar efter att kvällsfika och se film ikväll.

lördag 30 oktober 2010

Full moon party med drink i hink

Per visade mig den här bilden imorse. Det får illustrera min känsla på tentan igår. Så här i efterhand kan jag sträcka mig till att tentans innehåll baserade sig på det rosa och tyvärr inte det lila. Om 25 kalenderdagar vet jag om jag ska skratta eller gråta. Kaxigt nog har jag bokat hembiljett för jullov den 17 december fast att omtentan är den 18 december. Hur som helst. Jag väljer att minnas den trevliga kvällen efteråt och fnissa åt en halv kebabrulle i kylskåpet.

Eskilstuna nästa!

fredag 29 oktober 2010

Tenta, tentaöl, tentapizza

Tenta mellan 14-18 känns som ett mindre kul fredagsnöje. Samtidigt ska det bli skönt att pumpa ut all eventuell kunskap jag tagit till mig under terminen. Förhoppningsvis kommer jag skriva så att pennan glöder. I värsta fall får jag sitta och gapa i fyra timmar. Och med det menar jag: 1. att gapa för att jag inte förstår ett skit. 2. att gapa för att kasta in godis och satsumas i munnen. 3. att gapa för att jag får lätt panik av att bara andas genom näsan (om jag tänker på det och speciellt när jag är förkyld).

Såsom lugnet kommer efter stormen kommer ölen efter tentan. Det ser jag fram emot.

torsdag 28 oktober 2010

Det känns så skönt mot huden

Röstningen är avslutad. Mjukiskläder vann överlägset! Per fick med sig en till stackare som går runt i hårda jeans hemma. Kanske var det en sympatiröst? Hur som helst så njuter jag nu av segerns sötma och firar med en skön fleecetröja! "Ingen kommentar", säger Per. Så talar en som förlorat stort.

En chokladbit om dagen är bra för magen

Innan den första december måste jag köpa en ficklampa. Det var så svårt förra året att hitta dagens lucka i chokladkalendern med endast ljuset från mobilen.

onsdag 27 oktober 2010

Just nu

En trasig mapp överfull med tentaplugg. Satsumas för c-vitamin. Almanacka för att planera in pepparkaksbak och sånt. Dove som påminner om Portugal. Mjuka näsdukar för att minimera röd näsa. Och så vidare.

Vanliga svenssons kan inte vara bland så här mycket folk (man på Hemköp 2010)

En dag i huvudvärkens tecken. Och en tät näsborre på det. Att träna igår var kanske inte skitsmart, även om jag nog inte mått bra idag hur som helst. Vi pallrade oss till kundkortskvällen i alla fall. Jag ställde in fokus på det vi skulle ha och försökte ignorera alla äckliga gamar runtomkring oss. "Nästa år går jag inte hit", sa Per. Så sa vi förra året också.

Nu sitter jag här ren, insmord, påklädd, blöt i håret och väntar på att tv-kvällen ska börja (och så klart på nästa mål mat. Det väntar jag alltid på). Bondekärlek och sjukhuskärlek står på schemat.

tisdag 26 oktober 2010

Snöänglar och kalvlever bland annat

Med en fin helg bakom mig sitter jag nu snuvig och matt med en vecka som består av tentaplugg framför mig. Tjofräs bokstavligt talat.

I en varm tågvagn

Tåget från Leksand till Uppsala igår blev ungefär en timme och tjugo minuter försenat. Det var inget fel på tåget jag åkte i. Nej, ett godståg hade TAPPAT några vagnar i Hedemora och dessa blockerade spåret. Jag undrar hur man lyckas med det. Tänk att sitta i en vagn som blir tappad. Till slut fick vi börja rulla igen medan konduktören hoppfullt sa "vi ska försöka köra ikapp några minuter, men vi kan också bli ännu mer försenade".

måndag 25 oktober 2010

Keso, lösgodis och brie

Jag minns Hemköps förra kundkortskväll med fasa. Alla betedde sig som äckliga gamar och man kunde inte annat än att tappa matlusten. Idag kom deras rabattblad med information om en ny kundkortskväll. Många fina erbjudanden. 500 g keso för tio kronor till exempel. Jag får försöka tvinga dit Per eller helt enkelt ta kampen mot andra gamar (och kanske eventuellt acceptera att jag är en av dem).

söndag 24 oktober 2010

En sista färgklick

Ibland blir fel rätt

Vid 05.00 imorse låg jag och funderade om "pannbröd" var ett begrepp jag stött på förut. Jag hade alldeles innan drömt om några torra brödkanter som kallades så. Fick för mig att det var väldigt bekant. Har kommit på andra tankar nu. Pannrum, pannband, pannlampa är okej, men inte pannbröd.

fredag 22 oktober 2010

Tuff tuff tåg

Efter en heldag i skolan tar jag tåget till Leksand vid halv fem. Det blir ofta nu, men det gillar jag. Hem till snön för att fira syster, heja på bror, äta med pappa, busa med syskonbarnen och så vidare.

Dagen idag har börjat bra också. Jag får skjuts till skolan! Hoppas den muntliga redovisningen går lika bra. Tjo!

torsdag 21 oktober 2010

"Du kan väl ha det som müsli?"

Efter mitt misslyckade bak förrförra veckan tänkte jag idag ge mig på världens lättaste kakor. För havreflarn kan väl ingen misslyckas med? Pyttsan. Det blev bara smul av hela skiten. Ner i soporna bara! Fy bubblan.

Bilden visar ett annat recept i den kakbok jag försöker jobba mig igenom.

Jeans eller mjukisar?

Enligt Per märktes det att jag hade besök när han kom hem från skolan igår. Anledning? Jag hade fortfarande jeans på mig. Vanligtvis åker skolkläderna av så fort jag kommer innanför dörren och mina mjukiskläder åker på. Per däremot har ALLTID jeans på sig. Jag anser att jag är normal och att han är konstig. En undersökning krävs! Rösta här bredvid.

Det där med fika

Ofvandahls

Café Linné

Jag blir så glad när jag besöker ett nytt café som visar sig vara jättemysigt. Så var det igår. Vi gick in på ett café för att mötas av svettigt luft, proppfulla bord och en kvinna som satt snett och paxade två bord (enligt vår tolkning). Där stannde vi inte. Güntherska Hovkonditoriet blev vårt nästa mål. Där rådde en lugn stämning med tända ljus och stora gula fåtöljer. Mitt första besök där, men absolut inte det sista. Namnet - Güntherska - går inte av för hackor heller.

onsdag 20 oktober 2010

Jag undviker att möta någon i trapphuset

På ett seminarium igår pratade vi om vad som är typiskt "svenskt". Det som kom upp var bland annat: jantelagen, att hålla med alla (alltså vändan kappan efter vinden), konflikträdsla, köa, att se till att inte möta någon i trapphuset för att slippa prata, sätta sig så långt ifrån andra som möjligt på bussen, men ändå undvika att se ensam ut (typ sitta med mobilen för att visa att jag har vänner någon annanstans). Jag känner igen mig i allt.

tisdag 19 oktober 2010

"Lilla My", sa Jullgull

Julia kom med några fina och några mindre fina kort från Portugal. Avgör själva i vilken kategori detta kort hör hemma.

måndag 18 oktober 2010

En apa behöver dansa

Varför känns en jättebra konsert som fem minuter medan det känns som en evighet att bli torr efter en dusch?

Jag ältar, ältar och ältar

Jag gör här en kort historia lång: På en loppmarknad hittade jag en jättefin, skitfräsch, ljusblå kastrull av märket Kockum. Jag velade hit och dit. Är den värd det? Har jag plats? Kommer jag verkligen använda den? Jag skrev till loppisfantasten - syster Malin - och berättade om den. Hon svarade (snabbt enligt henne) att jag absolut måste köpa den. Antingen till mig själv eller till henne. Den skulle passa perfekt att servera en ljusgrön soppa i eller ha en rosa pelargon i. Självklart hade jag redan hunnit ifrån marknaden när jag fick hennes sms som övertygade mig att jag måste, MÅSTE, köpa den. Men när jag senare halvsprang tillbaka var den borta. Såld. Sedan dess har jag knappt tänkt på annat och jag vill nästan fälla en tår.

Jag tröstar mig med Pers fina servis från Upsala Ekeby
som han fyndade för några år sedan.

Jag förlorade en Kockum, men fick så mycket annat

Jag satsade på få och grumliga bilder den här helgen. Jag/vi hade fokus på andra saker. Som att fika, fika igen, tappa vantar, fnissa åt män på Max men även åt varandra, ta på halva Johnossi (Julia), njuta av hela Johnossi, äta indiskt, spela tv-spel, lösa korsord, leka cornflakespaketleken, massera till det smulade, gå på loppis och gå miste om världens fynd och så vidare. Tack underbaringar.

söndag 17 oktober 2010

Allt som är fint går alldeles för fort

Aragorn luktar lik och potatis men vi luktar alltid gott tillsammans. Berättar/visar mer imorgon. Nu måste jag fortsätta på helgens tema: mat och mys.

torsdag 14 oktober 2010

Kan jag få en puss också?

Är det något du skulle vilja fråga om mig?
Hmm. Nej. Jag kan inte komma på något.
Älskade bönder alltså. De är ju för söta.
-
Idag ska jag stå på perrongen två gånger för att se vänner hoppa av tåget! Och nu ska bubblet in i kylskåpet.

onsdag 13 oktober 2010

Up in the air

Jag lyssnar på Johnossi och uträttar vissa nödvändigheter. Och då menar jag inte att jag sitter på toa. Imorgon smäller det! Finbesök, konsert och en lång myshelg tar sin början. Innan dess ska jag försöka läsa kurslitteratur medan det är paus i kvällens TV-program.

tisdag 12 oktober 2010

Ge mig en chokladkaka och jag sväljer den hel

Idag är en sådan dag då jag inte orkar med träningen (fast att det är mitt favoritpass). Idag drar jag på mig raggsockor och världens största tröja och försöker göra det enda jag inte kan fly ifrån - läsa kurslitteratur. Även det går segt, vilket inte är överraskning direkt. Det enda jag vill göra är att äta choklad.

måndag 11 oktober 2010

Ett par anspråkslösa glimtar från denna måndag

När man ska få finbesök senare i veckan finns det en del roligt småpyssel att göra. Som att fylla upp müsliburken till exempel. Jag tog mig också stadigt för att tvätta våra filtar (gästerna får ju inte frysa). En av många bra saker med att få besök är att man får saker och ting gjort som man annars skulle ha skjutit fram i en evighet.

Äntligen satsumassäsong! Gott som godis och perfekt storlek. (Hemköp har extrapris!)

Att göra och inte göra

Jag gick upp klockan 06.20. Sedan dess har jag tvättat och hängt fyra maskiner, läst en timme och hunnit med båda frukostdelarna. Ni får gärna kalla mig effektiviteten själv. Att jag halvsov en timme däremellan och bara hann läsa tio sidor är en annan sak.

Ett stenkast från oss pågår en höstmarknad. Tror jag. Jag vill dit men orkar kan hinner typ inte. Det är måndag idag va? Ja, definitivt.

söndag 10 oktober 2010

En förmiddag i Bälinge

Idag var vi på dop. Tyvärr är jag världens största klant och kom med en kamera som inte var så laddad som jag trodde. Jag får ha den fina dagen bevarad i minnet istället.

lördag 9 oktober 2010

En muffins/ruta/kaka någon?

Baka kakor? Ja, så himla mysigt. Det är ju kul att baka! Och att få en glasburk full med fina kakor blir en trivsam detalj i köket. Cirka trettio kakor ska det bli enligt receptet. Då måste klickarna vara ungefär så här stora, ja, det blir jättebra. In i ugnen.

Men va? Nej nej nej! Visst, klickarna såg stora ut men så här skulle det ju verkligen inte bli. Påminn mig gärna om att ALDRIG baka kakor igen.

Är det inte typiskt så säg

I natt sov jag ensam i lägenheten då Per befann sig i Stockholm. Jag är ingen stort fan av att vara ensam på nätterna eftersom jag är ängslig, rädd, orolig, nervös och allt det där. Lyckligtvis behöver jag sällan sova själv, men bara för att jag gjorde det i natt så hände något obehagligt. Någon gång mellan tre-fyra vaknar jag av att en man står och skriker utanför huset. Strax därefter plingar han på bland annat vår ringklocka för att bli insläppt i trapphuset (alla hyresgäster har ringklockor vid entrén). Jag släpper givetvis inte in honom, men någon gör tydligen det. För senare står han och bankar och skriker vid någons dörr. Det är svårt att höra vad han skriker. Jag ligger bara och väntar på att han ska stå utanför vår dörr och tankarna börjar vandra iväg. Tänk om han bryter upp dörren med en kofot? Tänk om jag plötsligt hör någon lyfta på brevinkastet? Han kanske sätter eld på huset? Vilka saker ska jag då prioritera? Jag märker att jag är kissnödig. Först funderar jag på att låta bli. Tänk om han lokaliserar spolljudet, inser att jag är vaken och kommer hit? Men jag smyger upp till slut, överväger att inte spola men gör det så tyst jag kan. Gastandet kommer och går men avtar så småningom. Jag vet inte om han har somnat, gått eller någonting helt annat. Jag lyckas somna om.

Förmodligen förstorade jag upp allting i mitt paranoida huvud, men jag är glad att Per kommer hem till natten.

fredag 8 oktober 2010

Sitter här med pyjamasbyxor och en strumpa (den andra ligger och torkar på elementet)

Gårdagskvällen spenderades i en biosalong. Vi såg I rymden finns inga känslor. Jag åt popcorn, men ville sen hellre ha Pers chips. Och idag är det fredag. Det känns skönt efter snart TRE hela dagar i skolan. Per åker till Stockholm över natten och jag har stora planer. Typ öl, varma mackor och tv.

torsdag 7 oktober 2010

Hurra!

Grattis mitt lilla charmtroll, matvrak och storpussare!

onsdag 6 oktober 2010

Måndag en onsdag

Tåget till Uppsala blev försenat. Jag blev försenad. Fick komma in i klassrummet svettig efter att läraren börjat prata. Tillråga på allt skulle vi köra en presentationsrunda. Jag som knappt pratat under dagen kände att min röst kanske inte skulle hålla, men det gjorde den. Däremot lät jag minst dalmasig/kullig av oss tre från Dalarna därinne. Damn it.

tisdag 5 oktober 2010

Slutet på lovet

Mitt "höstlov" fick en perfekt avslutning - en heldag med syster Poniii. Vi hann med frukost på Gårdscaféet, två promenader, laxlunch, besök i Leksands trevligaste affärer, eftermiddagsfika med finkopparna och en massa systraprat.

Nu dröjer det (med mina mått mätt) länge innan jag ser hemhemma igen, men just nu lever jag på de här underbara dagarna.

måndag 4 oktober 2010

Barnvakt och glasskalas

En sötnos som badar i solsken.

Djurbestyr

Algot har inte haft det lätt på sistone. Han har förlorat sin bror, han har suttit instängd i en lada och igår hade han en stor fästing alldeles vid ögat. Idag vågar han inte komma in då den, enligt honom, vita faran väntar i hallen. Den vita faran heter Doris och är antagligen ännu räddare.

söndag 3 oktober 2010

Men igår var jag pigg

Idag skriver jag bara hej. Och hej då.

lördag 2 oktober 2010

Ett varv i omgivningarna

Jag var med om ett hallelujah-moment när jag var ute med kameran imorse. Jag blev exalterad och gick lös på avtryckaren som om jag försökte skjuta motivet med en pistol. Tyvärr gick det åt pipsvängen. Jag visar det en annan gång. Idag får ni se ett av många härliga löv som finns runtom huset.

Nu blir det lunch och ärenden inne i "stan".

fredag 1 oktober 2010

Dag ett på mitt lilla höstlov

Klockan 06.00 var jag, mamma, Jonna och svåger på simhallen redo för morgonsimning. Det låter inte vettigt, men efteråt är det riktigt skönt. Åkte därefter till Malin där dagen ägnats åt syskonbarn, fika och annat ätbart och mysigt. Kvällen fortsätter med fredagsöl på glasverandan och ja, ännu mer ätbart. Jag trivs som fisken i vattnet!