söndag 29 juni 2014

Dagen då fiskmåsarna flyttade

Måsungarna har kläckts fram och även hoppat/ramlat ner från boet. De bodde ett tag i vår trädgård. Vi undrade hur länge de skulle klara sig. En dag när jag och Elis kom hem från en promenad började måsföräldrarna plus två till måsar föra ett väldigt liv. Jag såg snart varför - en katt kom smygande i buskarna. Nej nej nej, ta inte ungarna! Måsarna dök mot katten och skrek. Jag skrek på katten och övervägde att ge mig in i fighten med hjälp av en kvast (OBS, skulle förstås inte slå något djur), men med Elis i famnen och med rädslan för de arga måsarna fick jag hålla mig på avstånd. De lyckades skrämma iväg katten och till slut även mig. De var väldigt griniga och närgångna. Väl inne kunde jag höra hur måsarna fortsatte att föra ett himla väsen och de flög omkring i cirklar kring vår gård. Plötsligt var ungarna borta från sin vanliga plats. Katten hade väl knappast kommit tillbaka och fått med sig båda ungarna? Nej, till slut såg jag ungarna traska iväg över gården. Det var flytt på gång. Sedan dess har vi inte sett dem. Och det var slutet på vår måshistoria.

söndag 22 juni 2014

Midsommar

Då har midsommar kommit och gott. Det är roligt när den kommer, men även skönt när den är över. Det är så intensivt med trevligheter liksom, om ni förstår vad jag menar. God mat, blommor som ska plockas, dans runt stången, fina människor, lek och fläng. Den här midsommaren har dock även innehållit en del sorgligheter. På midsommardagen höjde vi våra kyrkbåtsåror för en fantastisk man som tragiskt och mycket ledsamt mist sitt liv. 

Imorgon är det måndag igen och det känns faktisk helt okej.

tisdag 17 juni 2014

Överraskning i Ackarby

I helgen var vi hos Pers morfar och mormor. Opa (morfar Janne alltså) fyllde 70 igår och skulle överraskas med både det ena och det andra. Först blev han överraskad av sina barn med respektive i Stockholm och sen när han kom hem hade barnbarn och bonusbarnbarn med familjer kommit dit och fixat lunch. En solig, blåsig och fin helg.

torsdag 12 juni 2014

Torsdag i juni

När livet under några dagar kantats av en ledsamhet känns vissa saker extra viktiga och jag försöker kramas extra mycket.

Idag var vi på skolavslutning i kyrkan. Jag, Elis, Jonna och Knut hängde längst bak i lekhörnan. Skolklasserna (bland annat min kommande klass!) sjöng stämningsfullt och jag gjorde mitt bästa för att Elis inte skulle överrösta med sina ibland höga tjut eller när när han fick för sig att kasta en leksak (i detta fall ett "nattvardglas") i golvet så att det blev ett klingande eko i kyrkan. Efteråt var jag och Jonna svettiga och hungriga. Tack och lov hade vi nödproviant och ett regnfall lindra svettningarna. När vi var åter i Jonnas lägenhet var vi glada både att vi gått dit och att vi var hemma igen. 

torsdag 5 juni 2014

Hus- och trädgårdsbestyr

Det är inte bara att bo i hus. Det är en massa bestyr med det ena och det andra. I eken på bilden har ett fiskmåspar byggt bo och nu ligger honan och ruvar där (man ser huvudet om man kollar noga, precis där stammen övergår i krona). Vi funderar på hur det kommer att bli när äggen kläcks för redan nu är de känsliga om man kommer för nära. Ändå känner jag mig beskyddande gentemot dessa ägg, det måste ha att göra med att jag själv "ruvat på ett ägg". Har bland annat jagat bort en ekorre som försökt närma sig boet och nästan dagligen får jag skrämma bort skator som är där och jävlas. 

Ett annat bestyr är anläggningen av en gräsmatta. Just nu är jord där Per satt gräsfrö i princip överallt. Framkomligheten på gården är minst sagt begränsad. Jag och Elis invaderar andras trädgårdar istället. Per har gjort det mesta när det kommer till trädgården, men igår efter middagen sa han "nu ska ALLA gå ut och kratta jord". Elis ville genast hoppa ner från sin stol och bege sig ut. Jag suckade och stönade en stund, men följde sedan med ut. Förstås. Nu hoppas vi på regn så att gräset skyndar på. Visst är det en hel del jobb, men när Per säger "nu behöver vi inte köpa någon sallad längre", känns det värt det. Egen sallad och snart en massa mer egenodlat. Per har till och med hittat sparris i trädgården! Sparris! 

måndag 2 juni 2014

Bildbomb från Vallen

Elis installerar sig i sin säng inne i badrummet. Han fick somna därinne för att sedan flytta ut till mig i "stora rummet" när vi alla gick och la oss. 
Den första av tre tidiga morgnar. Den enda när jag och Elis fick sällskap av Jonna och Knut.
En helig stund - förmiddagskaffet.
Efter förmiddagsvilan.
Utflykt till Dammtjärn. Elis fick åka på min rygg dit och på morfars hem. På hemvägen snackade han hela vägen.
"Din hatt var lite finare än min".
Morgon igen. Här har Jonna och Knut ÄNTLIGEN vaknat till liv.
Vi hade redan varit vakna ett par timmar och var redo att gå ut en stund.
En ekorre som gärna var omkring huset.
Elis tycker det är dags att gå ut (igen) och försöker sätta på sig stövlarna.
Vallen den här tiden är bara mmmmmm!
Ytterligare en tidig morgon (Elis vaknade mellan 04.45-05.10 varje morgon). På sista bilden vispar jag "grädde".
Och tidig utelek igen. På en bild ser man pappa som spanar efter kossorna som kommit när vi vaknade sista dagen.
Elis passar på att äta en andra frukost medan jag pyser iväg och vilar en stund.
Mys/bus/brottningsmatch.
Fjällkossorna som går lösa på fäboden under sommaren.